• Ensi-ilta
  9.7.2010
 • Alkuperäinen nimi
  L'Heure d'ete
 • Ohjaaja
  Olivier Assayas
 • Pääosissa
  Juliette Binoche, Charles Berling, Jérémie Renier, Edith Scob, Kyle Eastwood
 • Kesto
  104 min
 • Valmistusvuosi
  2008
 • Kieli
  ranska
 • Tekstitys
  suomi, ruotsi
 • Ikäraja:
  K12

Kesähetket

LEGENDAARISEN Marin Karmitzin (mm Kieslowskin Kolme väriä –trilogia) tuottama Kesähetket (L´Heure d´ete, Ranska 2008 ) on jo kolmas Cinema Mondon Suomen levitykseen tuoma Olivier Assayas -elokuva.

RANSKAN ohjaajien terävimpään kärkeen kuuluvan Assayasin Irma Vep (1996) muistetaan Maggie Cheungin hurmaavasta pääosasuorituksesta. Assayas vieraili elokuvan sen ensi-illan aikaan myös Suomessa. Kun kesä on ohi (Fin aout, debut septembre, 1998) on kalenterin ympäri kiertävä kaleidoskooppi ystävyksistä, joiden elämä muuttuu yhden poistuessa lopullisesti kuvioista. Cannesissa äsken parhaan ohjaajan palkinnon saanut Mathieu Amalric hääräsi yhdessä pääroolissa.

ASSAYAS on kokeillut vuosien varrella useita lajityyppejä, mutta tuo sormenpäitään myöten periranskalainen ohjaaja on parhaimmillaan puhtaiden taide-elokuvien kimpussa. Assayasin kohdalla ”ranskalainen taide-elokuva” ei todellakaan ole ruma sana.

1955 syntynyt Assayas on samaa sukupolvea Leos Caraxin (Pont-Neufin rakastavaiset) ja Arnaud Desplechinin (Eräs joulutarina) kanssa. Assayas opiskeli aluksi kirjallisuutta ja maalaustaidetta. Hän toimitti Ranskan arvostetuinta elokuvalehteä Cahiers du Cinemaa 1980-85, ja päätyi sitten isänsä jalanjäljissä käsikirjoittajaksi, aluksi useisiin Andre Techinen elokuviin, sitten omiin elokuviinsa. Rakkautta & Anarkiaa festivaali on esittänyt Assayasin parhaita teoksia varsin kattavasti.

KESÄHETKET vie katsojan aluksi Pariisin laitamilla sijaitsevaan kartanoon, jonka salit ja seinät pursuilevat ällistyttäviä taideaarteita. Perhe on kokoontunut Helenen (roolissa veteraani Edith Scob) 75-vuotispäiville. Paikalla ovat Helenen pojat perheineen. Piinkova liikemies Jeremie (Jeremie Jenner) viettää suurimman osan ajastaan lentokoneessa. Tytär Adrienne (roolissa blondattu Juliette Binochet) on perheen kapinallinen, New Yorkissa vaikuttava designeri. Perheen kivijalka Frederic (aina niin tragikoominen Charles Berling) on ainoa joka voisi ehkä pitää huolta suvun taideaarteista, kun hiekka käy vähiin Helenen tiimalasissa.

TUNTEIDEN virrat pääsevät valloilleen, kun sisarusten pitäisi Helenen kuoleman jälkeen päättää mitä suvun taideaarteiden kanssa tehdään. Perinteen, sivistyksen ja kulttuurin painoarvo on vähintään häilyvä, kun uusien sukupolvien motiiveja mitataan. Yhden veljeksen ura vetää Kiinaan, sisko aikoo avioitua jenkki-poikaystävänsä kanssa ja asettua Amerikkaan.

ASSAYAS orkesteroi tilanteesta moneen suuntaan kimaltelevan mosaiikin. Tarina ymmärtää kaikkia osapuolia. Näyttelijöiden ensemble –työ häikäisee. Muutamissa kohtauksissa voi kuulla edesmenneen Eric Rohmerin haamun myhäilevän tyytyväisenä. Eric Gautierin kuvaus ei osoittele eikä alleviivaa. Kuva soljuu ja solisee tarinan ehdoilla kuin puro. Elokuvanteko on vaivattoman tuntuista – kun sen osaa.

SPOILER ALERT:

KESÄHETKET valittiin Yhdysvaltain kriitikkojen liiton sekä New Yorkin, Los Angelesin sekä Bostonin kriitikoiden toimesta vuoden parhaaksi ulkomaiseksi elokuvaksi. On todella harvinaista että kaikki neljä suurinta liittoa päätyvät valitsemaan saman elokuvan. (M.S./Cinema Mondo)

 • Ensi-ilta
  9.7.2010
 • Alkuperäinen nimi
  L'Heure d'ete
 • Ohjaaja
  Olivier Assayas
 • Pääosissa
  Juliette Binoche, Charles Berling, Jérémie Renier, Edith Scob, Kyle Eastwood
 • Kesto
  104 min
 • Valmistusvuosi
  2008
 • Kieli
  ranska
 • Tekstitys
  suomi, ruotsi
 • Ikäraja:
  K12
 • Arvostelut

  * * * * * -uusisuomi.fi
  * * * * 1/2 -IL
  * * * * -MeNaiset
  * * * * -Hbl
  * * * * -Metro
  * * * * -Voima
  * * * * "Joka kesällä on elokuvahelmensä, ja tänä vuonna se on Kesähetket" -HS/NYT
  * * * * "soljuu raikkaana kuin kesäinen puro sateen jälkeen... näyttelijätiimi tekee saumatonta yhteistyötä" -IS

   Copyright © 2018 Cinema Mondo

   Valkohammas

   Valkohammas

   VALKOHAMMAS kertoo samannimisen sudenpennun elämästä Yukonin erämaissa. Valkohammas kasvaa luonnon ehdoilla, päätyy intiaanien leiriin ja saa nimensä leirin päälliköltä Harmaalta Majavalta. Valkohampaan suonissa kuohuu hurjia vetokoiriakin villimpi suden veri. Kohtalon onnettomien käänteiden kautta Valkohammas päätyy viheliäisen Kauno-Smithin piinaamaksi tappelukoiraksi. Ratsupoliisi Weedon Smith pelastaa Valkohampaan Smithin kynsistä, ja saa palautettua Valkohampaan uskon siihen että ihmisetkin voivat… Lue lisää ››

   A Prayer Before Dawn

   A Prayer Before Dawn

   Brittimies Billy Moore kohtaa ihmisyyden synkimmät puolet pahamaineisessa Klong Prem –vankilassa. Vuosien päihteidenkäytön ja katuelämän myötä nuoruuden nyrkkeilysaavutukset ovat enää muisto vain. Billy kuitenkin päättää tarttua nyrkkeilyhanskoihin, jottei vajoaisi vankilahierarkian pohjasakkaan. A PRAYER BEFORE DAWN on uskomaton tositarina brittinyrkkeilijästä, joka taisteli itsensä vapaaksi yhdestä Thaimaan julmimmista vankiloista. Joe Cole (Peaky Blinders) tekee intensiivisen ja kehutun… Lue lisää ››

   Mary ja noidankukka

   Mary ja noidankukka

   Mary on 12-vuotias tyttö, joka viettää tylsistyneenä kesälomaansa sukulaistensa luona. Eräänä päivänä hän seuraa kissaa metsään, josta löytyy kaunis sininen kukka ja luudanvarsi. Kukka ja luuta heittävät Maryn ja kissan kohti pilviä, kauas Endor Collegeen, taikojen kouluun! Mary ja noidankukka perustuu Mary Stewartin klassikkoromaaniin Pikku noitaluuta ja sen on ohjannut Studio Ghiblillä aiemmin työskennellyt Hiromasa… Lue lisää ››

   Deep Red – verenpunainen kauhu

   Deep Red – verenpunainen kauhu

   VAIN ERIKOISNÄYTÖKSET 14.9. LÄHTIEN! Kaikki alkaa veitsimurhasta ja lapsen kirkaisusta. Vuosia myöhemmin yleisölle esiintyvä meedio aistii tappajan läsnäolon salissa. Illalla palatessaan kotiinsa hänet murhataan verisesti. Pianisti (David Hemmings) näkee pudotuksen ikkunan läpi ja lyöttäytyy yhteen reportterin (Daria Nicolodi) kanssa etsimään vihjeitä, jotka saattavat johtaa murhaajan jäljille. Dario Argenton (Suspiria) ohjaama Deep Red – verenpunainen kauhu… Lue lisää ››

   Copyright © 2018 Cinema Mondo

   Yhteystiedot

   Cinema Mondo
   Sofiankatu 4
   00170 Helsinki Finland
   Finland